Obilježena 75. godišnjica Bitke na Neretvi

Svake godine delegacije iz BiH i regiona obilježavaju godišnjicu Bitke na Neretvi

Mnogobrojne delegacije iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona položile su danas vijence na Spomen-obilježju muzeja "Bitke za ranjenike na Neretvi" u Jablanici, a skupu se obratio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Kazao je da je antifašizam teorija opstanka ljudskog roda i da gdje nema antifašizma nema ni ljudskog roda. Dodao je da je bitka na Neretvi pokazala humanost i hrabrost, te da je bitno da se danas zajedno sa prijateljima iz regiona na vrelu Neretve napiju vode antifašizma.

"Vaš put iz perioda 1941.-1945 je isti put iz perioda 1992.-1995. Pokazalo se 1992. godine da mračne sile nacionalizma ne spavaju i opet su činile iste stvari", rekao je Fišo.

Istakao je da je važno što je u Jablanici opstao i da je obnovljen Muzej, ali da je sramotno što je spomenik na Makljenu miniran i uništen.

"Danas pokazujemo Evropi i svijetu kako se dostojanstveno proslavlja 9.maj, Dan pobjede nad fašizmom. Također, danas se sjećamo velikog čovjeka Josipa Broza Tita, jedinog svjetskog lidera zbog kojeg je u zgradi UN zastava bila spuštena na pola koplja i čovjeka kojeg je cijenio cijeli svijet", kazao je Fišo.

Skupu su se obratili i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, te predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš.

Bitka na Neretvi naziv je niza operacija pokrenutih od Hitlerove Njemačke početkom 1943. protiv partizana u Bosni i Hercegovini.

Nijemci su namjeravali uništiti Vrhovnu komadnu Partizana, Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i glavnu Partizansku bolnicu.

Sile osovine su okupile devet divizija, šest njemačkih, tri italijanske, nekoliko ustaških i domobranskih zdrugova, te nekoliko četničkih jedinica.

Procjenjuje se da je više od 150.000 vojnika Sila osovine napalo znatno malobrojnije partizane, uz koje su bili i ranjenici, saopćeno je, između ostalog, iz Ministarstva za boračka pitanja KS.

Rezultat je bio strateški uspjeh partizanskih snaga kroz uspješno povlačenje većine borbenih jedinica - uz znatne gubitke, slom plana Snaga osovine da uništi partizanski pokret i težak poraz četnika.