Zaev za RSE: Ubeđen sam u rešenje spora sa Grčkom

  • RSE

Zoran Zaev

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je i dalje ubeđen da se sa Grčkom može naći rešenje za spor o zvaničnom imenu Makedonije. Zaev je međutim za Radio Slobodna Evropa (RSE) ukazao da bi bilo kakve ustavne promene u tom smislu mogle biti donete nakon sprovedenog referenduma.

Vaš browser nepodržava HTML5

Zaev za RSE: Za ustavne promene potreban referendum

Makedonski premijer je rekao da bi takav referendum mogao biti održan istovremeno sa izjašnjavanjem građana o tome žele li da budu deo Evropske unije – što je potez koji, kako je precizirao, Zaev podržava.

Grčka, kao članica Evropske unije (EU), godinama blokira nastojanja Makedonije da se priključi tom bloku – tvrdeći da ime implicira nekakav vid prohteva ili zahteva prema istoimenoj grčkoj provinciji.

Deluje da dve države nikada nisu bile bliže sporazumu – imajući u vodu navodna rešenja koja makedonska strana razmatra poput “Gornja”, “Severna” ili pak “Vardarska” kako bi udovoljila grčkim zahtevima.

Grčka inisistira da se, osim u međunarodnim okvirima, promena sprovede i unutrašnjim poslovima – što bi najverovatnije značilo izmene Ustava – najvišeg pravnog akta jedne države.

Zaev je potvrdio da Grčka traži promenu makedonskog Ustava u kontekstu promene imena.

"Najverovatnije će konačna odluka o promeni imena biti direktno povezana sa stavom građana Makedonije i njenih građana o prepuštanju dela suvereniteta Evropskoj uniji, odnosno o članstvu u tom bloku. A to je nešto što mi svi želimo”, rekao je Zaev za RSE.

Vaš browser nepodržava HTML5

Čija je Makedonija?

Makedonski premijer je dodao da je sa grčkim premijerom Aleksiom Ciprasom, šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim i grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kotziasom moguće postići dogovor.

“Institucije i građani dve države će o tome imati konačnu reč, oni će doneti krajnju odluku”, zaključio je Zaev.