Tužioci u Hagu: Karadžić je ispravno proglašen krivim

Radovan Karadžić drugi dan pred sudom zbog žalbi na presudu

Tužioci Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu ustvrdili su, u nastavku rasprave o žalbe na presudu Radovanu Karadžiću, da je bivši predsjednik Republike Srpske (RS) ispravno proglašen krivim i osuđen za genocid u Srebrenici i teroriziranjestanovništva Sarajeva tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na Karadžićevu žalbu na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog tih i drugih zločina nad Bošnjacimai Hrvatima, tužioci su zatražili da ta žalba bude u potpunosti odbačena.

Tužiteljka Laurel Baig je istakla da je dokazano da su srpske snage pod vrhovnom Karadžićevom komandom u Srebrenici ujulu 1995. počinile “najveće masovno ubistvo poslije Drugog svjetskog rata”.

Tužiteljka Barbara Goy je istakla da je VRS, pod Karadžićevom komandom, tri i po godine namjerno, neselektivno i neproporcionalno granatirala i snajperisala Sarajevo, ubivši i ranivši “10.000 civila”.

Zastupnice Optužbe zatražile su da bude odbačen i proceduralni dio Karadžićeve žalbe u kojem je tvrdio da nije imao pravično suđenje.

Tužioci su se žalili na dio presude kojim je Karadžić oslobođen optužbe za genocid u još sedam bosanskih opština, a zatražili su i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Karadžića je Haški tribunal 24. marta 2016. proglasio krivim za djela počinjena od 1992. do 1995. – genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranjestanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.