Vojna vežba Hamasa u Gazi aktivirala izraelski

Jedan od izraelskih protivraketnih sistema

Izraelski protivraketni odbrambeni sistem aktivirao se nekoliko puta kasno sinoć kao rezultat pucnjave iz automatskih pušaka tokom vežbe vojnog krila Hamasa u pojasu Gaze.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se više puta u izraelskim naseljima kraj pojasa Gaze, uključujući grad Aškelon, javljaju izraelski mediji. Lokalni stanovnici su rekli da su čuli nekoliko eksplozija i potom avione kako lete.

Vojno krilo islamskog ekstremističkog Hamasa, Brigade Izadin al Kasam, organizovale su veliku vežbu u nedelju širom pojasa Gaze. Na veb sajtovima koji se identifikuju s Hamasom je objavljeno da je simuliran sukob vojnog krila s izraelskom vojskom i da je uvežbavana odbrana, a ne napad, kako je naglašeno.

Navedeno je i da je to prvi put od osnivanja Hamasa 1987. godine da je takva vežba najavljena unapred uz upozorenja da će se tokom nje širom pojasa Gaze, na obali Sredozemnog mora, čuti eksplozije i pucnjava.

Objavljene su fotografije naoružanih ljudi raspoređenih širom pojasa. U područjima bliže granici uvežbavana je odbrana od prodora izraelskih tenkova i oklopnih vozila korišćenjem modela tenkova i žive vatre.