Bosić za ocjenu ustavnosti pojedinih kantonalnih Ustava

Mladen Bosić

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba kantonalnih ustava u FBiH koji ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski jezik i ćirilićno pismo.


Podsjetimo ,Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na prošloj sjednici inicijativu Denisa Bećirovića (SDP) kojom se vlasti četiri kantona u entitetu Federacija BiH pozivaju da osiguraju ustavnu ravnopravnost Srba, prenosi portal Klix.ba.

"Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH poziva nadležne organe Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH izmijene i dopune ustave navedenih kantona s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se u ustavima kantona, gdje to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskoj jezika te latinice i ćirilice", piše u usvojenoj inicijativi.

Protiv ove inicijative glasali su zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.