Predstavnički dom BiH usvojio budžet Federacije za 2018.

Ovogodišnji budžet veći je od prošlogodišnjeg za 135 miliona KM

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su budžet za ovu godinu u iznosu od 2,88 milijardi KM (1,44 milijrade eura). Budžet ovog bh. entiteta podržalo je 57 poslanika, 20 ih je bilo protiv, sa jednim suzdržanim glasom.

Ovogodišnji budžet veći je od prošlogodišnjeg za 135 miliona KM (nešto manje od 70 miljuna eura), a finansiranje budžeta temeljeno je na domaćim izvorima, prvenstveno obveznicama koje su planirane u iznosu od 150 miliona KM (75 miljuna eura).

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u nekoliko je navrata ponovio je da je riječ o najboljem budžetu koji je ikada do sada usvojen u ovom bh. entitetu. Novalić je pojasnio da je riječ o realnom budžetu, bez deficita, te sa planiranih gotovo 10 posto od ukupnog iznosa za kapitalne investicije.

Među najznačajnijim projektima su ulaganja u putnu infrastrukturu. Za te namjene planirana su 183 miliona KM (90 miljuna eura) za izgradnju autocesta i brzih cesta.

Opozicija je oštro napadala budžet nazvavši ga predizbornim. Uloženo je više od 300 amandmana, od kojih su 294 bila Saveza za bolju budućnost, koji je odustao od njih.

Opozicioni poslanici su tražili izjašnjenje Predstavničkog doma o svojim amandmanima, ali su oni odbijeni. Tako su, između ostalog, odbijeni amandmani Dževada Adžema, poslanika Demokratske fronte za nastavu djeci sa poteškoćama u razvoju, njegove stranačke koleginice Amre Kunovac o Roditeljskoj kući, kao i za Fond solidarnosti, ali i Kluba SDP-a o tri miliona za povećanje naknada za tuđu njegu i pomoć ratnih vojnih invalida, paraplegičara.