Bagdad: Atmosfera poverenja u razgovorima sa Kurdistanom

Iransko-irački granični prelaz u Kurdistana nakon ponovnog otvaranja početkom januara

Iračka vlada je saopštila da je “atmosfera poverenja” obeležila razgovore u ponedeljak sa delegacijom autonomnog regiona Kurdistan u cilju rešavanja sporova koji su doveli do oružanih sukoba u oktrobru prošle godine, prenosi Rojters.

Izaslanici obe strane sreli su se u glavnom gradu Kurdistana Erbilu na severu zemlje i razgovarali su o bezbednosnim pitanjima, kontroli kopnenih granica Iraka koje se nalaze u ovoj regiji, aerodroma, zatim naftnoj industriji i prihodima od carina, saopštila je Vlada u Bagdadu.

“Sastanak je održan u atmosferi poverenja i razumevanja i završen je sa brojnim preporukama” u cilju rešavanja spornih pitanja, ali se ne navode detalji.

Do sukoba je došla nakon što je u Kurdistanu krajem septembra održan referendum o nezavisnosti, što je izazvalo žestoku reakciju ne samo Vlade u Bagdadu već i susednih Turske i Irana, u kojima takođe živi znatna kurdska manjina. Takođe, i ključni saveznici iračkih Kurda na Zapadu – SAD i EU – nisu sa odobravanjem gledali na referendum.

Irački premijer Hajder el Abadi je naložio snagama bezbednosti da, kao reakcija na referendum, potisnu kurdske milicije iz spornih regiona, uključujući naftno bogatog grada Kirkuka.

Abadi je reagovao sa serijom mera odmazde kako bi smanjio autonomiju Kurdistana, uključujući zabranu međunarodnih letova na dva ključna aerodrome u ovoj regiji.

Irački i kurdski pregovarački su se dogovorili kako da zajednički upravljaju aerodromima u Erbilu i Sulejmanjiji, javio je “Rudaw”, TV kanal blizak Vladi Kurdistana. Regionalne vlasti bi prihvatile da predstavnici iračkih vazduhoplovnih vlasti nadgledaju primenu federalnih mera.