Kurc: Austrija se ne približava Višegradskoj grupi

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc odbacio je danas da će njegova zemlja biti u savezništvu s istočnoevropskim zemljama koje su se sukobile s Evropskom unijom zbog migranata i drugih tema.

Njegova konzervativna Austrijska narodna partija (OVP) formirala je koaliciju s tradicionalno evroskeptičnom Slobodarskom partijom Austrije (FPO). Obe partije su zauzele tvrd stav po pitanju migracija, podseća AP.

U Austriji se spekuliše da bi ta zemlja mogla više da se približi zemljama Višegradske grupe - Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj nego zapadnoevropskim partnerima.

Odgovarajući na navode o približavanju Austrije zemljama koje su zauzele tvrd stav prema migraciji, Kurc je rekao da ne treba preterivati u interpretacijama.

Kancelar Austrije je rekao posle sastanka vlade da postoje mere i inicijative za koje njegova zemlja ima podršku zapadnoevroskih zemalja, ali da postoje i druge za koje će najverovatnije dobiti aplauze zemalja iz Višegradske grupe, kao i da postoje inicijative za koje imaju podršku svih članica EU.