Ceremonijom zatvoren Haški tribunal

U Hagu je danas održana ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, osnovanog 1993. godine.

(Video: Snimak ceremonije iz Haga)

Definitivno će ova institucija svoja vrata u kapacitetu koji je postojao 24 godine, zatvoriti 31. decembra.

Ulogu Tribunala u preostalim nezavršenim predmetima preuzeće Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

On će donijeti i konačne presude u predmetima protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, osuđenog na 40 godina zatvora za zločine u Bosni i Hercegovini, kao i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotni zatvor.

Također će donijeti i presudu u predmetu protiv Jovice Stranišića i Franka Simatovića, nekadašnjih čelnih ljudi u srbijanskoj Službi državne bezbjednosti.

Vaš browser nepodržava HTML5

Hag nakon kraja

Tribunal je tokom svog mandata optužio 161 osobu, od čega je osuđeno 90 lica. Oslobođeno je 19 osoba, a 13 predmeta proslijeđeno je nacionalnim sudovima. U 37 slučajeva postupak je obustavljen, kako zbog povlačenja optužnica ili smrti optuženog.

Tribunal za sobom ostavlja milione dokumenata iz predmeta koji su se pred njim vodili, a koje žele zemlje regiona čiji su građani bili u postupcima.

Srbija zahtijeva da joj se ono što je ustupila u svim predmetima vrati, a samo u slučaju bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, prema izvorima advokata, u sudu je oko milion i po dokumenata.

Predsjednik Suda Karmel Agius smatra da građa Tribunala pripada UN i da bi možda za pet decenija mogla da pripadne zemljama bivše Jugoslavije.​

Tribunal u Hagu osnovan je 25. maja 1993. godine Rezolucijom 827 Savjeta bezbjednosti UN radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kako je sudio Hag