Inzko pozvao sve u BiH da prihvate presudu i krenu putem pomirenja

Valentin Inzko

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko (Incko) pozvao je danas sve strane u BiH da private konačnu presudu Haškog tribunala u slučaju Jadranko Prlić i ostali i krenu dalje putem pomirenja.

"Zločini koje su počinili danas osuđeni pojedinci nanijeli su bol i patnje mnogima u Bosni i Hercegovini, a za mnoge od njih stavljena je tačka na jedno tragično poglavlje. S obzirom da je u ovom predmetu donesena konačna presuda, moramo imati na umu da su to bila djela pojedinaca, a ne naroda i da svakome od nas treba suditi samo prema djelima, a ne prema nacionalnosti", rekao je Incko.

Visoki predstavnik je istakao da su "istina i pravda jedini put naprijed, a istovremeno i jedini put ka stvarnom pomirenju i boljoj budućnosti".

"Način na koji se Njemačka izborila sa svojom prošlošću, iskreno i energično, upravo je ono zbog čega je ta zemlja tako dramatično napredovala i stekla poštovanje cijeloga svijeta. Da bi se postiglo isto, ova presuda, kao i druge koje je donio Haški tribunal, mora se u potpunosti poštovati i ne smije se politizovati", rekao je visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, presudu treba shvatiti i kao prekretnicu ka boljoj budućnosti.

"Pravda i istina su možda spore, ali sada kada su dostignute, odajmo počast žrtvama i pustimo ih da počivaju u miru", zaključio je Inzko.