Izetbegović: Na ZAVNOBiH-u potvrđena državnost BiH

Bosna i Hercegovina je na Prvom zasedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, 25. novembra 1943. godine definisana kao država njenih građana i ravnopravnih naroda, naveo je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović u čestitki povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

"Tim činom potvrđena je državnost Bosne i Hercegovine. Strpljivo gradeći suživot među ljudima, negujući različite kulture, pretvarajući razlike u komparativne prednosti, Bosna i Hercegovina je u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji, uprkos teškim iskušenjima, uspela da sačuva i održi svoj duh i specifičnost", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina se, uz sve otpore, postepeno gradi kao sigurna i prosperitetna država, u kojoj se poštuju ljudska i svaka druga prava i koja je snažno usmerena integraciji u Evropsku uniju i NATO.

"Na svima nama je da se za takvu BiH u budućnosti borimo još jače, kako bismo ljudima u ovoj zemlji obezbedili jasnu perspektivu i vratili im dostojanstvo koje zaslužuju", izjavio je Izetbegović.

U Federaciji BiH sutra je državni praznik, jer je 25. novembar, dan ZAVNOBiH-a, ustanovljen kao Dan državnosti BiH.

U RS je sutra običan, radni dan, jer nikada na nivou BiH nije usaglašen zakon o praznicima, već svaki od entiteta ima svoj zakon o praznicima.

Predstavnici RS su predlagali da Dan državnosti BiH bude 21. novembra, dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum za BiH, ali Federacija BiH na to nije pristala.