Tusk i Mej u petak o Bregzitu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će sutra u Švedskoj imati sastanak s britanskom premijerkom Terezom Mej kojoj će preneti da "ima još dosta posla" pre pregovora o budućim odnosima Londona i Brisela posle istupanja Velike Britanije iz EU (Bregzit).

Tusk je rekao da će se sastati s britanskom premijerkom u Geteborgu u okviru sastanka zvaničnika EU o socijalnim pitanjima.

Izvori bliski EU naveli su da je cilj sastanka da Tereza Mej bude upoznata o napretku rada evropske strane u pregovorima o Bregzitu.

EU je posle poslednje runde pregovora pozvala Veliku Britaniju da potvrdi svoju posvećenost uslovima za izlazak iz članstva kako bi u decembru bili pokrenuti dalji pregovori o trgovinskim odnosima.

Izvor na koga se poziva Rojters navodi da su zvaničnici EU započeli unutrašnje pripreme kako bi nakon samita polivinom decembra mogli da pokrenu pregovore o trgovini, ali da bi Tusk mogao da obavesti Mejovu da takav pozitivan scenario nije opcija i da je "potrebno više rada za malo vremena".

"Tusk će pitati Mejovu kako Britanija planira da napreduje kada se radi o tri ključna pitanja u prvoj fazi pregovora", rekao je neimenovani izvor EU.

Pregovori su još u prvoj fazi, a odnose se na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.