Održana komemoracija novinarki Jasni Babić

Sa komemoracije Jasni Babić

Hrvatski novinari oprostili su se danas od istraživačke novinarke Jasne Babić, dobitnice dviju prestižnih novinarskih nagrada i autorice knjiga o zagrebačkom kriminalnom podzemlju i ratnim zločinima u srednjoj Bosni "Zagrebačka mafija" i "Urota Blaškić".

Mjesto Jasne Babić u hrvatskom novinarstvu najpreciznije je opisao njezin urednik s kraja osamdesetih i početka devedesetih u zagrebačkom tjedniku "Danas" Gojko Marinković.

"Svi misle da nije, ali Jasna je ostavila testament – napisala je dvije knjige. Na žalost, ona je otišla, a heroji njezinih knjiga su danas još uvijek ugledni građani. Top je ono što je Jasna svima nama novinarima ostavila u amanet da nastavimo da se bavimo svojim poslom. Nije problem ove države rast BDP-a ili investicije, ključni problem ove države je pravo, pravosuđe, pravda. I – iako je novinarstvo na dnu na kojem nikada nije bilo, dužni smo nastaviti te priče. Naša je dužnost da budemo javnost i da govorimo u ime te javnosti i tako se odužimo Jasni," poručio je Marinković.

Sa komemoracije Jasni Babić

Njezin nekadašnji kolega i urednik u "Nacionalu" Berislav Jelinić opisao je samo jedan od njezinih brojnih istraživačko-novinarskih poduhvata – razgovor sa bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Vinkom Žuljevićem Klicom za taj tjednik u Drvaru, kamo su je doveli pripadnici Vojne policije koji su u stvari bili zaduženi da za njim tragaju. "Taj je interview bio još jedna pljuska u lice hrvatskim institucijama, ali najbolje ilustrira kakav je uzbudljiv profesionalan život vodila Jasna Babić", ocijenio je Jelinić.

O njoj su govorili i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, dugogodišnji prijatelj Bosiljko Domazet i dvoje kolega sa portala "Lupiga" Ana Benačić i Ladislav Tomičić, koji su se posljednjih godina sa njom intenzivno družili.

Jasna Babić rođena je u Zadru 1957. godine. Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U novinarstvu je od druge polovice sedamdesetih godina, prvo u omladinskom tisku, a potom u prvom ešalonu hrvatskih političkih tjednika, od "Danasa" nadalje. Iako suočena s ozbiljnim bolestima proteklih godina, pisala je gotovo do zadnjeg trenutka.

Na komemoraciji u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva okupilo se preko dvjesto njenih kolegica i kolega. Brzojave sućuti povodom smrti Jasne Babić uputili su hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.