VMRO DPMNE traži amnestiju za učesnike nasilja u Sobranju

Sadašnji premijer tada lider opozicije Zoran Zaev bio je jedna od žrtva nasilja u Sobranju

Izvršni komitet najveće opozicione stranke u Makedoniji VMRO DPMNE zatražio je u srijedu amnestiju za sve učesnike nasilnog upada u makedonski parlament 27. aprila, što je vladajući SDSM odmah odbacio.

Kako se navodi u saopštenju, najviše tijelo VMRO DPMNE "traži hitno i nedložno oslobađanje i amnestiranje svih osoba koje su izvršile određene zakonske prekršaje u incidentima pred Sobranjem".

Stranka Nikole Gruevskog najavila je da će podneti amandmane na prijedlog zakona za amnestiju, koji se priprema, ili će predložiti poseban zakon za "prekidanje postupka i oslobadjanje učesnika u nemilim dogadjajima 27. aprila".

Stranka VMRO DPMNE je navela i da je imala "bliske i u nekim dijelovima identične stavove sa građanima koji su protestovali", ali i da je bila prva stranka koja je osudila nasilje.

U vladajućoj SDSM Zoran Zaeva ocijenili su da da zahtjevom za amnestiju "osoba koji su 27. aprila izvršile ili bile pomagači u terorističkom ugoržavanju ustavnog poretka i sigurnosti dokazala da je upravo VMRO DPMNE naručila i da stoji iza krvavog nasilja kada se dogodio pokušaj ubistva poslanika".

"Završilo je vrijeme selektivne pravde. Makedonija postaje pravna država i svako ko je prekršio zakone moraće da se suoči sa pravnom odgovornošću za svoje postupke", ističu iz SDSM.

Vaš browser nepodržava HTML5

Šok bombama na demonstrante ispred Sobranja

Vladajuća stranka dodaje da prijedlog zakona o amnestiji, koji vlast namjerava da donese, "ne predvidja amnestiju za one koji su vršili krivična djela protiv države ili za zločinačko udruživanje".

U nasilju kada su demonstranti, pristalice tada vladajuće VMRO DPMNE, upali u Sobranje nakon što je parlamentarna većina posle višednevnog ometanja izabrala predsjednika parlamenta, povrijeđeno je više od 100 osoba, među kojima vodeći ljudi tadašnjih opozicionih stranaka.

Među povrijeđenima su bili predsjednik SDSM Zoran Zaev, negova zamjenica Radmila Šekerinska, Zijadin Sela, kao i veći broj poslanika i novinara.