Inicijativa mladih: Ratni zločinci nisu naši heroji

Vladimir Lazarević

Nevladina organizacija “Inicijativa mladih za ljudska prava” saopštila je da najoštrije osuđuje izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića, koji su, kako navode, podržali osuđene ratne zločince - generala Vladimira Lazarevića i bivšeg visokog funkcionera Miloševićevog režima Nikolu Šainovića.

Lazarević i Šainović su u subotu, u Nišu, prisustvovali okupljanju bivših starešina Treće Armije Vojske Jugoslavije (VJ) pod nazivom “Da se ne zaboravi”.

“Hitno zahtevamo od predsednice vlade (Ane Brnabić) i predsednika Republike (Aleksandra Vučića) da se ograde od izjava svojih članova kabineta Vulina i Selakovića, kao i da se jednom za svagda odreknu osuđenih ratnih zločinaca. U protivnom, njihovo ćutanje će biti potvrda da je politika negiranja ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca, zvanična politika države Srbije”, navela je Inicijativa mladih u saopštenju.

Oni su pozvali sve institucije Srbije, političke aktere, organizacije civilnog društva i medije da im se pridruže “u odbrani dostojanstva srpskog društva”.

Obraćajući se bivšim starešinama Treće Armije VJ, ministar Vulin je rekao da se “nikada više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili".

Nikola Selaković je izjavio da je “obaveza Republike Srbije da ceni profesionalnost pripadnika tadašnje VJ, naročito Treće armije”. “Koja je bila najviše na udaru tokom oružane pobune na Kosovu i Metohiju 1998. i tokom NATO agresije 1999. godine”, rekao je Selaković.

“Ministar odbrane i generalni sekretar Predsednika Srbije bi morali da znaju da su rezultati ‘profesionalnog odnosa’ određenih oficira kojima se ponose, više od 13 hiljada žrtava i 800 hiljada raseljenih lica. Stoga, ovo ne sme biti vreme ‘tihog ponosa’, već vreme suočavanja sa činjenicama koje bi morala da prati moralna i politička osuda zločina”, piše u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Vladimir Lazarević pravosnažno je osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju na 14 godina zatvora za deportacije i prisilna premeštanja civilnog albanskog stanovništva na Kosovu, koje su izvršili pripadnici Treće Armije VJ, tako što im je Lazarević obezbedio praktičnu pomoć kako bi izvršili ova krivična dela.

Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ, osuđen je na 18 godina zatvora pred Haškim tribunalom zbog deportacija i drugih nehumanih dela, ubistava i progona na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, s namerom da prisilno raseli deo kosovskih Albanaca i promeni etnička ravnoteža Kosova, gde bi ponovo bila uspostavljena kontrola Srbije.

“Ovakve izjave zvaničnika Srbije samo su još jedan u nizu bezobzirnih šamara žrtvama rata na Kosovu koje predstavljaju trend u ekspanziji, započet odbranom Ljubiše Dikovića, a zatim cementiran svečanim dočecima Šainovića i Lazarevića”, navela je Inicijativa mladih u saopštenju za javnost.

Dodaje se da početak unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mora biti priznanje ratnih zločina počinjenih od strane države Srbije i samim tim osuda pojedinaca koji su za te zločine odgovorni i osuđeni.