Više od 310 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

Nobelova nagrada

Ove godine je prijavljeno 318 kandidata za Nobelovu nagradu za mir, čiji će dobitnik biti saopćen u petak u Oslu, javio je danas AFP.

Francuska agencija navodi da se, kao i posljednjih nekoliko dekada, ne zna tko je na spisku kandidata jer se imena drže u strogoj tajnosti, ali kruže glasine da bi ovogodišnja nagrada mogla biti posvećena naporima protiv širenja atomskog oružja u svjetlu krize sa Sjevernom Korejom.

"Nobelov komitet će učiniti veliki zaokret ako se odluči nagraditi nuklearni sporazum Irana i šest velikih sila", ocijenio je norveški povjesničar Asle Sveen.

Prema njegovim riječima, nagradu bi mogli podijeliti bivši američki državni tajnik John Kerry, šef iranske diplomacije Mohammad Javad Zarif i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini za doprinos u postizanju iranskog nuklearnog sporazuma, postignutog 2015. godine.

Analitičari pominju kao laureate Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) koji je već dobio Nobelovu nagradu za mir dva puta - 1954. i 1981. godine.

Kruže priče da su na spisku kandidata papa Franjo, saudijski bloger u zatvoru Raif Badawi, ruski list Novaya Gazeta i turski Cumhuriyet.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine je dobio kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos za napore u postizanju mirovnog sporazuma sa pobunjenicima.