UN: Nestanci, mučenja i kršenja ljudskih prava na Krimu

Stanovnici Krima bez ruskog državljanstva nemaju pravo da biraju, niti da budu birani

Ruska okupacija Kriminskog poluotoka u Ukrajini obilježena je nestancima i mučenjem ljudi, kršenjima Ženevske konvencije i međunarodnog prava, navedeno je u izvještaju Ureda visokog komesara za ljudska prava UN, objavljenom danas.

Situacija sa ljudskim pravima na Krimu "znatno se pogoršala pod ruskom okupacijom", piše u izvještaju.

Navodi se i kako su "ozbiljna kršenja ljudskih prava, poput proizvoljnih hapšenja i pritvaranja, proizvela nestajanja, zlostavljanja i mučenja, te da je dokumentovano barem jedno pogubljenje bez suđenja".

Stotine zatvorenika i pritvorenika, konstatuje se, "prebačeni su u Rusku Federaciju" na način koji je "strog zabranjen međunarodnim humanitarnim pravom".

Izvještaj takođe navodi kako su Ženevska konvencija i drugi međunarodni zakoni o humanitarnim i ljudskim pravima povrijeđeni kada su zakoni Ukrajine na Krimu zamijenjeni ruskim, uključujući nametanje ruskog državljanstva desecima hiljada stanovnika.

Ljudi koji nemaju rusko državljanstvo, a žive na Krimu sada su "lišeni važnih prava" i "nisu jednaki pred zakonom" - ne mogu posjedovati poljoprivredno zemljište, glasati i biti birani, registrirati vjersku zajednicu, podnijeti zahtjev za održavanje javnog okupljanja, imati položaj u javnoj upravi i ponovo registrovati svoje privatno vozilo na Krimu", konstatuje se u izvještaju.