Zvizdić: Vijeće ministara neće pristati na uslove van Ustava BIH

Denis Zvizdić, predsjedavjući Vijeća ministra BIH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, po povratku sa Samita o zapadnom Balkanu u Trstu izjavio je da očekuje da će Vlada Republike Srpske odustati od svojih zahjeva zbog kojih BIH nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici koji omogućava brojne pogodnosti.

Zahtjev Vlade RS-a da se rotiraju ministri koji će predstavljati BiH u Transportnoj zajednici ne dolazi u obzir, kao ni promjene ugovora koje je Vlada Republike Srpske dostavila, poručio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je na konferenciji za medije da su Bosni i Hercegovini na Samitu lidera zapadnog Balkana u Trstu odobrena četiri kandidirana projekta.

"Na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje konstatovan je značajan napredak te je 2016. označena kao vrlo važna i bitna godina bh. napretka prema EU integracijama. Takvu vrstu bi trebalo nastaviti do kraja 2017. sa fokusom na dalju provedbu reformi. Vijeće ministara je usvojilo dvije strategije: Transportnu i Okolišnu. U fazi smo da usvojimo još dvije: Energetsku i Ruralnu", naveo je Zvizdić.

Dodao je da se govorilo o potrebi očuvanja mira u regiji.

"Govorili smo o potrebi očuvanja mira i stabilnosti u ovim prostorima, kao i daljoj borbi protiv korupcije i kriminala. Evropska perspektiva BiH je još jednom vrlo jasno potvrđena. Dinamika će ovisiti o brzini djelovanja vlasti".

"Od ukupno šest projekata za Zapadni Balkan, četiri su odobrena za BiH ", dodao je Zvizdić.

Također, komentarisao je posljedice nepotpisivanja Ugovora o osnivanju transportne zajednice.

"Nije dobra vijest da nije potpisan Ugovor o osnivanju transportne zajednice iako mi očekujemo od svih koji učestvuju visok stepen odgovornosti. Prihvatanje Ugovora znači prihvatanje bez bilo kakvih uvjeta i u tom smislu Vijeće ministara ne može prihvatiti bilo koji uslov koji je vanustavno djelovanje. Ne mogu se prihvatiti uvjeti izmjene Ugovora s obzirom da je pripremljen i potpisan od drugih zemalja Zapadnog Balkana", istakao je.

Još je dodao da je isti ugovor potvrđen od Predsjedništva prije 7 godina.

"Ugovor je potvrđen od Predsjedništva 2010. godine i tada nije bilo nikakvih prigovora, niti uvjeta. Proces će biti završen tek onda kada dobijemo bezuvjetno mišljenje Vlade RS".