Tusk: EU lideri se nijesu saglasili sa Trumpom po više pitanja

Donald Tusk, Brisel, 25. maj 2017.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da američki predsjednik Donlad Trump i visoki zvaničnici EU nijesu uspjeli da nađu zajednički jezik oko više pitanja na sastanku u Briselu u četvrtak.

Među problemima je naveo klimatske promjene i trgovinu, dok su oko borbe protiv terorizma saglasni.

"Siguran sam da ne moram da vam objašnjavm zašto, ali neka pitanja ostaju otvorena, poput klimatskih promjena i trgovine" rekao je Tusk novinarima u Briselu.

Trump se na svojoj prvoj inostranoj turneji od kada je preuzeo Bijelu kuću u Briselu susreo sa Tuskom, predsjednikom Evropske komisije, Jean Claude Junckerom, šeficom diplomatije EU Federicom Mogherini i predsjednikom Evropskog parlamenta, Antoniom Tajaniem.

Susretu u Brislu upriličen je tri dana nakon terorističkog napada u Mančesteru u kojem su ubijene 22 osobe, među njima i djeca, a povrijeđeo oko 60 osoba, među njima takođe djeca.

Rezulat dosadašnjih sastanka Trumpa sa NATO liderima je dogovor o angažovanju Alijanse u borbi protiv "Islamske države".

Evropski lideri žele da čuju od Trumpa kako namjerava da sarađuje sa Evropom nakon predsjedničke kampanje u kojoj je bio glasan zagovornik Brexita.

"Moja glavna poruka predsjedniku Trumpu je da ono što predstavlja našu saradnju i prijateljstvo ima najdublje značenje za funadamentalne zapadne vrijednosti kao što su sloboda, ljudska prava i postovanje ljudskog digniteta" rekao je Tusk nakon sastanka sa Trumpom.