Lavrov i Stier o novim odnosima Hrvatske i Rusije

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov i njegov hratski kolega Davor Ivo Stier tokom sastanka u Moskvi

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Moskvi da nema političke pozadine u odlukama ruskih banaka u slučaju Agrokora.

On se u Moskvi sastao s hrvatskim kolegom Davorom Ivom Stierom, koji je to ocijenio početkom nove faze u odnosima Hrvatske i Rusije nakon 11 godina stagnacije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Lavrova su pitali prati li ruska vlada situaciju u Agrokoru te imaju li odluke banaka političku pozadinu nakon izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Kijevu, koji je ondje prije nekoliko mjeseci ponudio hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji ukrajinskog teritorija.

"Mi ne vidimo političku pozadinu, mi smo danas razgovarali o tome u okviru pitanja gospodarske suradnje. Smatramo da postoje dobre mogućnosti suradnje u bankarskom sustavu. Kao što znate, Sberbank i VTB su među vjerovnicima Agrokora. Naši bankari su zainteresirani za njegov oporavak, naravno uzevši u obzir probleme koje Agrokor ima", odgovorio je Lavrov.

Stier je izrazio zadovoljstvo zbog toga što ruska strana dobro razumije što hrvatska vlada čini radi stabilizacije tog Agrokora.