Predstavljen pravilnik o formiranju Komisije za istinu i poverenje na Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači na predstavljanju pravilnika, Priština, 5. maj 2017.

Predsednik Kosova Hašim Tači predstavio je danas Nacrt uredbe na osnovu koje će biti izdat dekret o osnivanju Komisije za istinu i pomirenje.

Tači je kazao na redovnom konsultativnom sastanku sa civilnim društvom da će Komisiju voditi Kosovari i da će ona biti prilagođena potrebama Kosova.

On je dodao da dekret kojim će biti osnovana Komisija, treba da garantuje nezavisnost, nepristrasnost i sveobuhvatnost.

"Treba da obezbedi slobodu da Komisija sama odredi statut i organizacionu strukturu, da omogući dovoljnu fleksibilnost za prilagođavanje potrebama i uslovima na Kosovu", rekao je predsednik Kosova.

Prema njegovim rečima, Komisija će izgraditi zajednička sećanja o ratu, ali će izvlačiti pouke i preporuke kako "ne bismo dozvolili da se rat ponovi".

"Mi smo dokazali da smo se opredelili za otvaranje novog poglavlja mira, saradnje i zajedničkog života, na Kosovu i u regionu. Radimo na unapređenju kapaciteta za izgradnju i održavanje mira. To zahteva hrabrost i viziju, a Kosovo je pokazalo da ima oba, i hrabrost i viziju", istakao je čelnik Kosova.

Inicijativu o formiranju komisije pokrenuo je sam predsednik kako bi se omogućio "unutrašnji dijalog između zajednica na Kosovu zbog bolne prošlosti i radi zdrave osnove za pomirenje".