Putin i Erdogan: Bilateralni odnosi obnovljeni u 'punom formatu'

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan u Sočiju 3. maj 2017.

Ruski predsednik Vladmir Putin izjavio je da je susret sa njegovim ruskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom označio da su odnosi dvije zemlje obnovljeni "u punom formatu".

"Dobro je da imamo šansu da se susretnemo i razmotrimo ključna pitanja bilateralane saradnje i najvažnija pitanja na međunarodnoj agendi, uključujući i goruće pitanje sirijske krize" rekao je ruski predsjednik.

"Činjenica je da način našeg zajedničkog rada pokazuje da su rusko-turski odnosi dobili specijalan karakter i da su obnovljeni u punom formatu" rekao je Putin.

Erdogan vjeruje da on i Putin mogu promijeniti sudbinu cijelog regiona.

“Živimo u periodu kada imamo veoma ozbiljno breme na našim leđima. Ja sam uvjeren da će korake koje Rusija i Turska preduzmu zajedno promijeniti sudbinu cijelog regiona" poručio je Erdogan.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan sastali su se u Sočiju, saopštio je Kremlj navodeći da će razgovarati o situaciji u Siriji, zajedničkoj borbi protiv terorizma kao i o pitanjima bilateralne saradnje.

"Problem Sirije će naravno biti razmotren tokom razgovora" rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Rusija i Turska podržavaju različite strane u sukobu u Siriji, ali su u međuvremnu obnovili međusobne odnose nakon zatezanja u novembru 2015 kada je tursko vazduhoplovstvo oborilo ruski avion na sirijsko-turskoj granici.

Erdogan je u razgvoru sa novinarima u Anakri prije puta u Soči, rekao da političko rješenje za sirijsku kruzu zajendički cilj Ankare i Moskve.

Turski predsjednik dolazi u Soči u radnu posjetu, na poziv Putina.

"Lideri će razmeniti gledišta o čitavom nizu pitanja rusko-turskih odnosa, posebno u kontekstu sporazuma postignutih na šestom sastanku Saveta za saradnju na najvišem nivou održanom u martu u Moskvi. Takođe je planirano da razmatraju tekuće regionalne i međunarodne probleme, prije svega one koji se odnose na borbu protiv terorizma i rješenje sirijske krize", navodi se u saopštenju Kremlja koje prenosi ruska agencija TASS.

Prethodni sastanak Putin-Erdogan održan je u Moskvi u martu, a od početka godine oni su pet puta razgovarali telefonom.

Kako navodi TASS, Sirija će biti glavna tema razgovora i mogla bi da potisne pitanja trgovine i ekonomske saradnje.

Erdogan i Putin mogli bi da razgovaraju o prekidu vatre u Siriji i zajedničkom nadzoru njegovog sprovođenja, kao i da analiziraju perspektivu pregovora o Siriji u Astani i u Ženevi, i političku tranziciju u Siriji.

Rusija, Turska i Iran posredovale su u mirovnim pregvorima dvije strane održanih u Kazahstanu.

Rusija i Iran snažno podržavaju sirijski vladajući režim Bašara al-Asada dok turska podržava određene pobunjeničke grupe koje ga pokušavaju svrgnuti sa vlasti.