Crna Gora izglasala ulazak u NATO

Poslanici Skupštine Crne Gore na Cetinju izglasali su odluku o ulasku Crne Gore u NATO. Glasalo je 46 poslanika.

"Ovi poslanici danas imaju istorijsku privilegiju. Ovakva odluka se nigdje osim na Cetinju nije mogla donijeti. Današnji dan upisujemo u najsvjetliju istoriju Crne Gore", poručio je u uvodnoj riječi premijer Duško Marković.

On je najavio da će odluka u španskom Senatu biti donijeta u narednih desetak dana. To će biti posljednja verifikacija neophodna da Crna Gora i formalno postane 29 čanica Alijanse.

"Nije Crna Gora članstvom u društvu 28 najrazvijenijih zemalja nije dobila nešto sto nije zaslužila, nešto što joj ne pripada", kazao je Marković.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajoviće je izrazio žaljenje što dio opozicije koja se protivi članstvu neće biti u sali da iznesu argumente.

Brajović poručio je da je Parlamentu dodijeljena istorijska uloga, da odluči o pristupanju NATO savezu.

"Nalazimo se na istorijskoj prekretnici i odluke se moraju donositi. Žalim se što opozicija danas neće iznijeti svoje argumente", rekao je on.

Riječ je imao i poslanik SDP-a Ranko Krivokapić, bivši predsjednik crnogorskog parlamenta, koji je prije govora negodovao što je predsjednik Parlamenta Ivan Brajović prvo dao riječ poslaniku Bošnjačke stranke Ervinu Ibrahimoviću.

Ibrahimović je džentlmenski prihvatio da se Krivokapić prvi obrati.

Lider SDP-a rekao je da NATO treba da iskoristimo za nacionalnu koheziju i za vladavinu prava.

"To članstvo će nas učiniti boljima, nadamo se da će se od kršitelja zakona doći do vladavine prava. Ovo nije odluka protiv bilo koga u Crnoj Gori, ovo je odluka za sve građane Crne Gore. Oni koji misle da mogu da mijenjaju tok istorije, treba da znaju da Crnu Goru neće moći", rekao je Krivokapić.

Kako je dodao, Crna Gora je i sada trajno i u vremenu i u prostoru sigurna zemlja.

"Crna Gora je dostojna da ispuni svoje obaveze u Alijansi i da pomogne da more neuzvjesnosti postane more mira", rekao je Krivokapić.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervih Ibrahimović rekao je da punopravno članstvo u NATO nema alternativu za Bošnjačku stranku.

"NATO je potreban Crnoj Gori, NATO je potreban regionu, danas članstvom ne prkosimo Rusiji, onima koji nisu za NATO, već radimo ono što ozbiljan domaćin radi-štitimo svoje političke interese", rekao je on.

Sjednici su prisustvovali predsjednici Vlade i države, Duško Marković i Filip Vujanović, te raniji predsjednici parlamenta Radivoje Brajović, Velisav Vuksanović i Darko Pajović.

Sjednici, između ostalih, prisustvuju lider DPS-a, Milo Đukanović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, specijalni tužilac Milivoje Katnić, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, guverner Centralne banke Crne Gore, Radoje Žugić.

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) i organizacija koje se protive članstvu Crne Gore u NATO poručili su sa skupa na Cetinju uoči sjendice da neće prihvatiti odluku parlamenta o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za stupanje Crne Gore Alijansi.