Tači: Rasvetliti sudbinu nestalih na Kosovu

Hašim Tači na obeležavanju Dana nestalih lica, Đakovica, 27. april 2017.

Kosovo danas obeležava nacionalni Dan nestalih lica, a tim povodom je predsednik Kosova Hašim Tači prisustvovao okupljanju u Meji kod Đakovice.

Srpske vojne i policijske snage masakrirale su 377 stanovnika Meje na današnji dan 1999. godine.

"Žrtva i veliki bol Meje, su ti koji su zaključili Nedelju nestalih lica i žrtava srpskog državnog terora svuda na Kosovu, kao što su Ćirez, Likošan, Prekaz, Račak, Kruša, Izbica, Rezala, Čikatovo, Poklek i Ćušk i bilo gde, gde su nedužni stanovnici trpeli tokom ratnih godina. Sloboda i nezavisnost Kosova u njenim temeljima imaju krv i živote palih boraca i mučenika. Dakle, za borce i mučenike Kosova je institucionalna počast doživotna", rekao je predsednik Tači.

On je dodao da sloboda nije potpuna "bez kažnjavanja zločinaca za ubijena i masakrirana lica i bez rasvetljavanja sudbine nestalih, kao i pokopanih unutar i van Kosova".

Ceneći rad državnih i međunarodnih institucija po pitanju nestalih, Hašim Tači je dodao da porodice s pravom traže da se još više uradi povodom rasvetljavanja istine o njihovim voljenima.

"Ali, ono što je van mogućnosti uticaja naših institucija ostaje na međunarodnoj zajednici da vrši ozbiljan pritisak na zvanični Beograd, koji poseduje arhive i tačne podatke o delovanju srpske vojske i policije", rekao predsednik Kosova.

Kosovo traga za 1.666 nestalih lica.