SB UN osudio probe Pjongjanga, preti novim sankcijama

Jedan od prethodnih nuklearnih testova Severne Koreje

Savet bezbednosti UN usvojio je večeras rezoluciju u kojoj se oštro osudjuje posledne testiranje rakete Severne Koreje i preti novim sankcijama toj zemlji, javlja Frans pres.

Rezolucija, koja je usvojena jednoglasno posle dogovora s Rusijom, osudjuje "veoma destabilizujuće ponašanje" vlasti Pjongjanga koji su pozvane da više ne sprovode nuklearne probe zabranjene ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

"Ilegalne aktivnosti Severne Koreje s nuklearnim i balističkim raketama u velikoj meri dovode do povećanja tenzija u regionu i šire", navodi se u rezoluciji.

Usvajanje rezolucije je odloženo zbog nesuglasica Rusije i SAD oko pojedinih formulacija u dokumentu.

Rezolucija je usvojena posle dogovora s Rusijom koja je ranije danas demantovala da je blokirala tekst, već da je želela da se u njega uvrsti forumlacija “kroz dijalog” koja je bila u predlogu dokumenta ali koja je izbačena na zahtev SAD, navodi Rojters.

I Kina, saveznica Severne Koreje, podržala je rezoluciju.

Pjongjang je pod sankcijama UN od 2006. u cilju onemogućavanja razvoja njegovog nuklearnog programa. Kaznene mere su pooštrovane nakon svakog od pet testova koje je izvela Severna Koreja.

Američki državni sekretar Reks Tilerson će predsedavati sednicom Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji 28. aprila.