U četvrtak sastanak Lavrova i Tilersona u Bonu

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov planira se sastati sa svojim američkim kolegom Rexom Tillersonom po prvi put u četvrtak u Njemačkoj, saopštila je portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Sastanak s državnim sekretarom Tillersonom je planiran i priprema se 16. februara kada će dvojica ministara biti u Bonnu na ministarskom sastanku G20", navele su ruske novinske agencije riječi portparolke Marije Zaharove.

Prvi sastanak američkog i ruskog šefa diplomatije slijedi i nakon ostavke Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna zbog njegovih kontakata s ruskim zvaničnicima.

Zaharova je izjavila da će Lavrov i Tillerson "raspravljati o bilateralnim odnosima, koje je dovela u ćorsokak prethodna administracija".

“Plan je da se diskutuje o velikim međunarodnim krizama u kojima naše zemlje sarađuju i moraju sarađivati. Naravno, i regionalne teme biće na dnevnom redu”, kazala je Zaharova.

Trumpov portparol Sean Spicer izjavio je u utorak da je novi američki predsjednik "nevjerovatno oštar prema Rusiji" i kako "očekuje od ruske vlade da ublaži nasilje i vrati Krim".

Upitana da to prokomentariše, Zaharova je odgovorila: "Mi ne vraćamo naše teritorije", prenosi AFP.