Tači: Srbija je spremna da žrtvuje srpske građane na Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači, izjavio je za RSE da su provokacije Srbije prema Kosovu deo "starog scenarija o podeli jednog dela Kosova".

"Srbija računa na pomoč Rusije i to je zašto je jedan voz iz Rusije krenuo iz Beograda prema Kosovu. Ništa nije slučajno, već je sve planirano", kazao je on.

Pretnje ratom, dodaje Tači, najbolji je dokaz o postojanju tog scenarija u Srbiji, koji za cilj ima aneksiju, a potom i odvajanje jednog dela Kosova.

"Jedina pretnja kosovskim Srbima je kada Srbija njih upotrebljava za realizaciju svojih ciljeva. Srbija je spremna da žrtvuje i viktimizira srpske građane na Kosovu radi svojih političkih i vojnih ciljeva, kako je to radila u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini", naglasio je predsjednik Kosova.

Tači smatra da se rečc 'rat' treba izuzeti iz nacionalističkog rečnika u Srbiji.

"Srbija danas preti Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, preti Kosovu. Postala je adresa sa koje se preti miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", naglasio je on.

Kosovski predsednik smatra da pretnja ratom srpkog rukovodstva treba da zabrine svakog, a posebno NATO i EU.

"Bez obzira na ovu napetu situaciju, ja pozivam Srbiju na dijalog i na saradnju", naveo je Tači.

"Ako Srbija poziva na rat, Kosovo poziva na mir. Ako Srbija poziva na teritorijalne podele, Kosovo poziva na integraciju u EU i u NATO".

(Uskoro opširnije)