Grčki sud odobrio izručenje trojice turskih oficira

QUIZ, Athens, the first European city of culture 1985

Grčki sud je danas odobrio izručenje trojice turskih oficira koji su pobjegli u Grčku poslije neuspjelog puča u julu, dan pošto je odbačen zahtjev Turske za izručenje trojice drugih oficira iz te zemlje.

Njih trojica, kao i još pet turskih oficira koji su s njima helikopterom pobjegli u Grčku, negiraju umiješanost u puč i pokušaj ubistva predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Apelacioni sud u Atini odobrio je zahtjev Turske za izručenje tri osobe iz grupe koje su optužene za učestvovanje u puču, a očekuje se da će oni uložiti žalbu.

Grčki sud odbio je u ponedjeljak zahtjev Turske za izručenje trojice drugih turskih oficira koji su pobjegli u Grčku poslije pokušaja puča, uz ocjenu da bi njihov život bio u opasnosti, navela je agencija Frans pres.

Po grčkom zakonu, konačnu odluku o zahtjevima o izručenju donosi Ministarstvo pravde.

Osam oficira sletjelo je helikopterom u Aleksandrupolis, grad blizu grčko-turske granice, 16. jula, nekoliko sati poslije pokušaja puča u Turskoj.

Rekli su da strahuju za svoje živote, mada nisu učestovali u pokušaju puča i odmah su zatražili azil u Grčkoj, dok je Ankara tražila njihovo izručenje.