Hrvatski sabor usvojio paket zakona poreske reforme

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor je većinom glasova samo vladajuće većine, HDZ-a, Mosta i manjinskih zastupnika, donio izmjene paketa zakona koji su dio porezne reforme.

Reforma je izglasana bez oporbe koja je protestno napustila sabornicu jer su svi njihovi amandmani odbijeni.

U Saboru je u tijeku glasovanje o 16 zakona iz paketa porezne reforme, na koje je stiglo više od 70 zastupničkih amandmana koje ministar financija Zdravko Marić redom sve odbija, što je prouzročilo veliko nezadovoljstvo u Saboru.

U pola glasovanja cijela oporba napustila je sabornicu, a o preostalim zakonima glasuje samo vladajuća većina uz pomoć manjina i zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku.

Čak 24 amandmana došla su na izmjene Zakona o lokalnim porezima, a 23 na izmjene Zakona o porezu na dohodak.

Inače, uoči glasovanja o poreznom paketu, u Sabor su stigli i amandmani Vlade. Vlada, naime, predlaže da se nasljeđivanje novca iz drugog mirovinskog stupa oporezuje po porezu na nasljedstvo, a ne po porezu na dohodak.

Tako je Vlada ipak odustala od odredbe da se kapitalizirana sredstva na računu umrlog člana mirovinskog fonda smatraju primitkom po osnovi od nesamostalnog rada, što znači da bi se oporezivali kao dohodak.

Amandmanom se taj stavak briše, pa bi taj novac bio oporezivan kao nasljedstvo. Drugi amandman odnosi se na prijedlog Zakona o lokalnim porezima i njime se od plaćanja poreza na cestovna motorna vozila oslobađaju i vozila prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom.