Opozicija u Skupštini Srbije traži pažljiviji izbor sudija za organizovan kriminal

Skupština Srbije, ilustracija

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije zatražili su danas u raspravi o amandmanima na Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, da se pažljivije biraju sudije koje će suditi u predmetima organizovanog kriminala i korupcije.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović je rekao da bi bilo dobro da Visoki savet sudstva daje mišljenje za postavljanje sudija na te pozicije, i da ze sudije imaju veće iskustvo u krivičnoj materiji.

Obradović je još kazao da je vladajuća većina trebalo da uhapsi Mladjana Dinkića da bi pokazala da se zaista bori protiv kriminala, a da ga je SNS umesto toga pozvala u Vladu.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je kazala da Visoki savet sudstva nije nadležan za izbor sudija, jer je to drugačije odredjeno Zakonom o izboru sudija, na šta je poslanik Socijaldemokratske stranke Nenad Konstantinović odgovorio: "Nemojte se baviti formom. Probajte jednom da se bavite suštinom".

Poslanici opozicije s ocenili da vladajuća većina nije ništa uradila u borbi protiv kriminala i korupcije, da nije uhapsila tajkune. Predlagali su i da sudije posebnih odeljenja sudova koja se bave korupcijom budu iskusnije sudije iz krivične materije.

Poslanici Pokreta "Dosta je bilo" predložili su da Tužilaštvo za organizovani kriminal i odeljenja koja se bave korupcijom formiraju službe finansijske forenzike.

Rasprava je danas, kao i prošle nedelje,proteklau stalnom repliciranju i medjusobnim optužbama poslanika, pa su tako poslanici Srpske radikalne stranke optužili Obradovića da se sastaje sa "ustašama", dok je on to okarakterisao kao tešku uvredu.

Poslanici Demokratske stranke danas su u znak protesta okretali ledja dok govori poslanik vladajuće većine Marijan Rističević koji je prošle nedelje objavio "tvit" da DS vodi političku kampanju kroz prikupljanje pomoći za bolesnu ćerku svog poslanika.