Protest u Doboju: Protiv hemijske industrije i zagađenja vazduha

Bosnia and Herzegovina - Boljanic - Ozren - Protest against tyre factory - November 20th 2016

Mladi iz dobojskog naselja Boljanić i Karanovca u opštini Petrovo organizovali su u nedelju protest protiv izgradnje postrojenja za preradu automobilskih guma u Boljaniću.

„Naš investitor živi sretno na velikom imanju sa svojom porodicom u dalekoj Australiji. On neće, osim priliva kapitala, osjetiti ni smrad vazduha ni bolest nas ni naše djece“, poručio je jedan od organizatora protesta Slobodan Gavrić.

Prema Gavrićevim riječima sporno postrojenje u blizini poljoprivrednog zemljišta i izvorišta vode želi da gradi firma Eco Global koja je registrovana u susjednoj opštini Gračanica čiji vlasnik živi u Australiji.

„Ovaj čovjek je počeo u Modriči i Lukavcu da istu ovu fabriku gradi. Međutim, svijet se isto složio i zakonskim pravima ga istjerao iz svog sela“, ističe Gavrić.

Hemijska industrija na ovom području je neprihvatljiva, kaže inženjer zaštite životne sredine Zoran Poljašević.

„Radi se o pirolizi otpadnih guma gdje se kao proizvod od otpadne automobilske gume dobija pirolizno ulje, pirolitički gas i koks, čvrsti ostatak. U periodu prije rata ovo područje je bilo zaštićeno od gradnje industrijskih objekata zbog termomineralne vode koja se pruža u ovom pojasu. Izvor Kiseljak je na nekih 500 do 600 metara odavde“, veli Poljašević.

Protiv najavljene izgradnje je i vlasnik farmi krava i ovaca Nedeljko Radovanović. U blizini njegoveštale već se nalazi gomila starih automobilskih guma.

"To je ružno za vidjeti, a kamoli šta drugo. Ima mjesec dana da se gume slažu tamo. Ni po koju cijenu nećemo dozvoliti da se ovo otvori. To nam je zagađenje veliko“, kategoričan je Radovanović.