Svetski biznis lideri pozvali Trampa da ne odbaci klimatski sporazum

Više od 360 svetskih kompanija i investitora, među kojima je i desetak sa liste Fortune 500 najušpešnih američkih kompanija, pozvalo je danas novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa da podrži klimatski sporazum iz Pariza koji je potpisalo 196 zemalja.

Oni su u otvorenom pismu predstavljenom na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija (UN) u Marakešu, pozvali Trampa da podrži nastavak učešća SAD u klimatskom sporazumu iz Pariza kako bi se osigurao dugoročni pravac neophodan za zadržavanje rasta globalne temperature ispod 2,0 stepena Celzijusova, prenosi agencija Frans pres.

"Neuspeh u izgradnji ekonomije sa niskom emisijom ugljenika dovodi u opasnost prosperitet SAD", navodi se u pismu, čiji su potpisnici kompanije DuPont, Gep, Hjulit Pakar, Hilton, Najki, Starbaks, Dženeral Mils, ali i evropski giganti kao što su Šnajder elektrik i Unilever.

"Ovo je važan trenutak u globalnoj političkoj i ekonomskoj istoriji, i apsolutno je neophodno da se ujedinimo kako bismo rešili velike izazove sa kojima je suočena planeta", izjavio je Beri Parkin iz kompanije Mars.

Tramp je rekao da su "koncept globalnog zagrevanja stvorili Kinezi kako bi proizvodnja SAD-a postala nekonkurentna", najavljujući povlačenje iz sporazuma o zaštiti klime koji je potpisao njegov prethodnik Barak Obama