HND traži hitnu istragu napada na Sašu Lekovića

Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinavrskog društva

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) pozvao je u petak nadležne organe da hitno istraže, kako su istakli, evidentni pokušaj ubistva predsjednika te organizacije Saše Lekovića.

"Jučerašnji dogadjaj je samo kulminacija verbalnih napada i najgorih uvreda na račun predsednika HND-a. Kolega Saša Leković od dana preuzimanja mandata predsednika HND-a konstantno je izložen javnom linču pojedinih portala na kojima je stalno izložen vrijeđanima, prozivkama i prijetnjama, dok u komentarima čitaoci otvoreno pozivaju na njegovo ubistvo", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora.

Uz to se ocjenjuje da je riječ o evidentnom pokušaju ubistva, jer su na Lekovićevom automobilu prepiljena dva vijka na jednom od točkova koji bi pukli da nije usporio vožnju i zaustavio vozilo.

HND još jednom podsjeća da je "od pretnji do fizičkog nasilja, vidi se po jučerašnjem pokušaju izazivanja nesreće, zapravo pokušaju ubistva Saše Lekovića, malen korak".

"Zato zahtijevamo najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima", naglašeno je u saopštenju u kojem se pozivaju saborski zastupnici da se o toj temi odmah izjasne.

Hrvatsko novinarsko društvo je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen ni jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj, kao i da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje i direktne prijetnje novinarima, poslednjih dana drastično povećao.

HND je saopštio da je predsjedniku tog udruženja u četvrtak na autoputu Bregana - Lipovac otkazao automobil. Pregledom automobila ustanovljeno je da je nepoznati počinitelj sabotirao automobil - na prednjem desnom točku prilijepio je dva vijka, kako bi, kako je navedeno, tokom vožnje oni pukli i prouzrokovali kobnu nesreću za Lekovića i druge osobe.

O tom dogadjaju je ranije danas na svom Facebooku izvijestio Saša Leković.

On je potom u izjavi Hini najavio da će po povratku u Hrvatsku o svemu obavijestiti policiju i ocijenio da taj slučaj ne bi trebalo da bude priča o njemu, već bi pažnja konačno trebalo da bude skrenuta na to da se novinarima u Hrvatskoj često prijeti.

Hitnu istragu zatražila je i Antifašistička liga Hrvatske.