Crnogorska opozicija ne priznaje rezultate izbora

Demokratski front, koalicija "Ključ", Demokrate i Socijaldemokratska partija jednoglasno protiv

Demokratski front, koalicija "Ključ", Demokrate i Socijaldemokratska partija donijeli su jednoglasnu odluku da ne priznaju i ospore rezultate parlamentarnih izbora koji su održani u nedjelju.

Čelnici četiri politička subjekta, koji su osvojili ukupno 39 poslaničkih mjesta od ukupno 81, su konstatovali da ne mogu priznati rezultate izbora koji su održani u danu kada se desio pokušaj državnog udara, jer je to nespojivo sa slobodnim i demokratskim izjašnjavanjem građana i uticalo je na krajnji rezultat.

Ovu informaciju su objavili svi crnogorski mediji, pozivajući se na izvore iz opozicije nakon što su čelnici tih stranaka održali sastanak u Skupštini Crne Gore.

Podsjetimo, juče je, na izborni dan objavljeno da je uhapšeno 20 državljana Srbije koji su osumnjičeni da su imali namjeru da zauzumu institucije, pucaju na građane i uhapse premijera Mila Đukanovića.

Opozicija je saglasna da posebno treba imati u vidu činjenicu da su pojedini mediji već u subotu najavili, a državni organi Crne Gore u nedjelju saopštili da se tokom izbornog dana desio pokušaj državnog udara.

Opozicija se saglasila da rezultate ne treba priznati, “imajući u vidu da su ovaj izborni proces pratile takve zloupotrebe, koje su po sadržaju i broju nadmašile sve prethodne izborne procese u istoriji parlamentarizma Crne Gore", prenose podgoričke Vijesti.

U osporavanju izbornog rezultata, opozicija će insistirati da nezavisna komisija, u okviru koje treba uključiti i predstavnike međunarodne zajednice, konstatuje i ispita sve činjenice u vezi sa navedenim državnim udarom i javnosti saopšti ko su izvršioci, a ko nalogodavci ovog krivičnog djela.