Kukan: BiH u EU samo ako ostane jedinstvena

Eduard Kukan

Slovački europoslanik Eduard Kukan ocijenio je da će se referendum o Danu Republike Srpske negativno odraziti na odnose sa europskim institucijama, i da će Europski parlament (EP) reagirati rezolucijom da je Bosna i Hercegovina dobrodošla u Europsku uniju ali samo ako ostane jedinstvena i cijela.

"Referendum u RS negativno će se odraziti na odnose sa europskim institucijama. Milorad Dodik je zaista lupio šamar svima koji su ga upozoravali da je referendum neustavan. EP namjerava da usvoji rezoluciju u kojoj će navesti da računa sa ulaskom BiH u EU, ali samo ako ostane jedinstvena", kazao je Kukan slovačkoj agenciji TASR.

Kukan koji se kao europoslanik veoma angažira u procesu proširenja EU na Balkan ukazao je daj Dejtonski mirovni sporazum koči razvoj Bosne i onemogućava je da rešava neke tekuće probleme, te smatra da bi ga trebalo promijeniti.

Prema ocjeni Kukana izmjena Dejtona bi mogla da pomogne BiH u integraciji u EU, međutim priznao je da bi bilo vrlo komplikovano dogovoriti zamjenu za taj sporazum kojim je okončan rat u BiH.