Anketa - Jeremy Corbyn ima najveću podršku za čelnika Laburista

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn, ljevičarski čelnik britanske opozicione Laburističke stranke, na putu je da dobije izbornu utrku za čelnika stranke uz čak i veću podršku nego kada je bio izabran prvi put u ovoj godini, pokazala je anketa instituta YouGov objavljena u srijedu u novinama The Times.

U prvoj anketi provedenoj među onima koji imaju pravo glasa na tim izborima, Corbyn vodi pred svojim suparnikom Owenom Smithom sa 62 naprema 38 posto glasova, što predstavlja rast s 59 posto glasova podrške s kojima je dobio izbore u prošloj godini.

Stranka Tonyja Blaira i Gordona Browna zahvaćena je jednom od najtežih kriza u svojoj 116-godišnjoj istoriji nakon što je Britanija glasala da napusti Evropsku uniju u junu.

Većina stranačkih poslanika reagovala je glasajući za povlačenje podrške Corbynu, smatrajući da on ne može pobijediti na nacionalnim izborima, i otvarajući put za druge stranačke izbore u godinu dana.

Ipak, 67-godišnji političar ima snažnu podršku u bazi a anketa je pokazala da će oni koji su se nedavno pridružili Laburistima najvjerovatnije podržati njegovo čelništvo.

Kritičari tvrde da sve ogorčenija borba za čelništvo odvraća pažnju stranke u vremenu kada bi trebala insistirati na svojim prioritetima u pregovorima oko Brexita i osporiti poziciju nove premijerke Therese May.