Opozvana brazilska predsjednica tražila od Senata da je vrate na funkciju

Dilma Rousseff, suspendovana brazilska predsjednica

Suspendovana predsjednica Brazila Dilma Rusef nazvala je danas pokretanje postupka svog opoziva 'državnim udarom' i ocijenila ga kao "nepravedan i arbitraran".


"Dolazim da vas pogledam u oči i da izjavim da nisam učinila ništa od onoga za šta sam nepravedno i arbitrerno optužena", rekla je Rusef poslanicima gornjeg doma Parlamenta, Senata, koji će sutra ili u srijedu glasati o njenom opozivu.


Ona je pokretanje postupka opoziva nazvala "državnim udarom" čiji je cilj, kako je navela, da posredno dovede na vlast uzurpatorsku vladu i dodala da su 2014. godine za nju glasala 54 miliona Brazilaca.


Rusef je pozvala senatore da glasaju protiv njenog opoziva, navodeći da tako "glasaju za demokratiju" i da je Brazil "na korak od državnog udara i institucionalnog sloma".


Mediji navode da će Rusef ipak vjerovatno biti opozvana, jer će za taj prijedlog glasati više od dvije trećine poslanika u Senatu.


Senat je u maju suspendovao Dilmu Rusef sa vlasti, a za vršioca dužnosti šefa države postavio njenog potpredsjednika Mišela Temera.


Ona je optužena za budžetske malverzacije i nezakonite knjigovodstvene radnje, kao i za protivzakonito izdavanje uredbi o uplatama Vladi, bez prethodne saglasnosti Kongresa.