Izetbegović pozvao ambasadore PIC-a da zaustave referendum

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je danas ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu otvoreno pismo povodom sutrašnje sjednice PIC-a gdje će se raspravljati o održavanju referenduma u Republici Srpskoj.

"Bosna i Hercegovina prolazi kroz izrazito tešku pravnu i političku krizu izazvanu odlukom о rаspisivаnju еntitеtskоg rеfеrеndumа kојu је Nаrоdnа skupštinа Rеpublikе Srpskе usvојilа 15. јulа 2016. gоdinе", ističe Izetbegović u otvorenom pismu.

Izetbegović dodaje da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, pozivajući se na mišljenje Venecijanske komisije Vijeća Evrope, kao najvećeg autoriteta za demokratizaciju prava u Evropi, u svojoj konačnoj i obavezujućoj Odluci utvrdio je da "9. januar", kao datum održavanja Dana Republike Srpske, krši osnovne ustavne vrijednosti Bosne i Hercegovine.

On upozorava da domaće i međunarodne institucije zadužene da štite Ustav Bosne i Hercegovine, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ustavnopravni poredak, vladavinu pravu i suverenitet državnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni učiniti i poduzeti, ohrabruju snage destrukcije koje pokušavaju da sruše Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini. Stvari su sasvim jasne i treba ih nazvati pravim imenom i zaustaviti ih dok nisu dobile zamah kada će ih biti teško zaustaviti.

Izetbegović poziva ambasadore Vijeća za provedbu mira da omoguće Visokom predstavniku adekvatan međunarodnopolitički odgovor na referendum.