Zvizdić uputio pismo Milanoviću

Predsjedavajući vijeća ministara BiH Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je pismo Zoranu Milanoviću, lideru SDP-a, koji je u srijedu, tokom razgovora sa ratnim veteranima, uputio niz uvreda na račun Bosne i Hercegovine.

Zvizdić u pismu navodi da je bio više nego iznenađen Milanovićevim „neodmjerenim izjavama i nedoličnim komentarima“ kojima je negirao državnost Bosne i Hercegovine i vrijeđao i omalovažavo sve njene građane koji su ga, kako Zvizdić kaže, više puta srdačno i toplo ugostili.

„Da ste htjeli, a prilika je bilo bezbroj, mogli ste, posebno u periodu kada ste bili na funkciji premijera, vrlo kvalitetno sarađivati i komunicirati sa predstavnicima bosanskohercegovačkih institucija, ili barem sa građanima BiH i upoznati istinske vrijednosti Bosne i Hercegovine i svima poznate moralne i ljudske kvalitete ljudi na ovim prostorima: dobrotu, srdačnost, otvorenost i pronicljivost. Da ste to uradili ili da ste barem probali, siguran sam da bi i riječnik kojim bi govorili o divnoj državi Bosni i Hercegovini i njenim dobrim i vrijednim stanovnicima bio ljepši i primjereniji javnoj ličnosti i visokom političkom dužnosniku. Ovako je egocentričnost nadvladala logiku društvene, ekonomske i političke saradnje neophodne za prosperitet naše neraskidivo povezane regije" stoji u Zvizdićevom pismu Milanoviću.

Predsjedavjući Vijeća ministara još kaže: "Istovremeno ste, iskazujući ovakve i slične, krajnje neprimjerene izjave i stavove, neprihvatljive za evropske standarde političke komunikacije, u potpunosti odstupili od vrijednosti koje bi, kao neko ko pretendira da ima lidersku poziciju u Republici Hrvatskoj, a shodno tome i uvažavanje u regionu i EU, trebali baštiniti i promovirati. Vi od razumijevanja i solidarnosti idete ka aroganciji i omalovažavanju, od tekovina antifašizma ka ushićenju što vam je djed bio ustaša, od reformskih procesa ka licitiranju našim suverenitetom, od očekivane i tradicionalne podrške susjedima bavite se prizemnim insinuacijama i podmetanjima“, navodi se, između ostalog, u pismu predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH Denisa Zvizdića.