Postavljena spomen ploča nestalim novinarima na Kosovu

Spomen ploča nestalim novinarima

Novinari na Kosovu danas su po peti put postavili spomen ploču nestalim kolegama Djuri Slavuju i Branku Pereniću koji su kidnapovani 18.avgusta 1998. godine na putu Velika Hoča - Zočište na novinarskom zadatku.

Sekretar Udrużenja novinara Srbije Ninoslav Brajović zatražio je danas da se formira komisija čiji bi jedini zadatak bio da se rasvetle okolnosti ubistava i nestanak novinara na Kosovu, i da u toj komisiji osim predstavnika medjunarodne i kosovske policije budu obavezno i predstavnici Udruženja novinara Srbije na Kosovu i predstavnici profesionalnog udruženja novinara Kosova.

Brajović je podsetio i na ubijene i kidnapovane novinare Aleksandra Simovića, Momira Stokuću, Bardila Ajetija, Bekima Kastratija, Marijana Melonašija, Ljubu Kneževića i Mila Huljevića.

EULEX-u, UNMIK-u, KFOR-u i Kosovskoj policiji sa skupa je poručeno da 18 godina slobode za kidnapere znači 18 godina kazne za žrtve i njihove familije i kolege.

Đuro Slavuj i Branko Perenić su oteti na novinarskom zadatku dok su išli da urade priču o otetim monasima u manastiru Zočište. Njihov automobil nikada nije pronađen i nije pokrenut nikakav postupak prema potencijalnim počiniocima. Slavuj i Perenić su bili novinari RTV Priština.