Maiziere za djelimičnu zabranu nošenja burki u Njemačkoj

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere (Tomas de Mezijer) založio se za djelimičnu zabranu nošenja burki u jeku debate u zemlji o tom pitanju.

"Saglasili smo se da ne prihvatamo burke, da želimo da uvedemo zakonske odredbe da lice mora da se vidi na mjestima neophodnim za koegzistenciju našeg društva - za volanom, u javnim kancelarijama, školama, univerzitetima, javnim službama, sudnicama", rekao je Maiziere poslije sastanka sa regionalnim kolegama njegove konzervativne partije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da nošenje burki, što praktikuju neke žene muslimanske vjeroispovesti, predstavlja prepreku za integraciju.

"Sa mog stajališta, potpuno pokrivena žena u Njemačkoj jedva da ima ikakvu šansu da se integriše", rekla je Merkelova u intervjuu za medijsku grupu RND.

Neki članovi njene konzervativne stranke CDU su nedavno pozvali na zabranu nošenja burki i drugih vrsta odjeće koje prekrivaju čitavo tijelo.

Njemački ministar policije de Maiziere se još ranije usprotivio potpunoj zabrani, za koju ističe da je vjerovatno neće dozvoliti ni njemački Ustavni sud.