Albanski parlament odobrio reformu pravosuđa

Premijer Albanije Edi Rama, ilustrativna fotografija

Parlament Albanije usvojio je danas paket reformi pravosudja koji se smatra ključnim za početak pristupnih pregovora s EU, posle posredovanja Vašingtona i Brisela u sporu dve najveće političke partije.

Za paket mera, čiji je cilj čišćenje pravosudja od korupcije i političkog uticaja, jednoglasno je glasalo svih 140 poslanika.

Reforme, koje su pripremane prethodnih 18 meseci uz pomoć stručnjaka EU i SAD, smatraju se ključnim kriterijumom u evropskim integracijama Albanije.

Opoziciona Demokratska partija protivila se reformama, stalno menjajući prmendbe na predloge zakona. Poslednji razlog zbog kojeg nije davala podršku je uloga medjunarodnih stručnjaka u odboru koji će proveravati kandidate za sudije i tužioce.

Posle pisma evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana premijer Edi Rama iz Solicijalističke partije i lider demokrata Ljuljzim Baša potvrdili su u sredu da su rešena poslednja sporna pitanja i da će predlog zakona biti izglasan.

Vladajućoj Socijalističkoj partiji bili su potrebni glasovi dela opozicije da bi zakon bio usvojen.

Na početku sednice u četvrtak glasanje o paketu reformi je odloženo.

Posle šest sati razgovora opozicionih poslanika s ambasadroima SAD i EU, postignut je dogovor o poslednjem spornom pitanju.