UN traže od Turske da poštuje vladavinu prava

Zeid Ra’ad Al Hussein visoki komesar UN za ljudska prava

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein pozvao je vlasti u da se pridržavaju vladavine zakona u odgovoru na neuspjeli pokušaj puča u Turskoj.

On je pozvao da da se omogući nezavisnim posmatračima da posjete zatvore u Turskoj i provjere uslove i tretman zatvorenika, kao i da omoguće pritvorenima kontakte sa advokatima i porodicama.

"Kao posljedica tako traumatičnog iskustva, od krucijalnog je zančaja da se obezbijedi da poštovanje ljudskih prava ne bude ugrožno u ime sigurnosti, kao i da se ne žuri sa kažnjavanjem onih koji se smatraju odgovornim " rekao je Zeid.

"Ponovno uvođenje smrtne kazne bilo bi kršenje obaveza Turske prema međunarodnom humanitarnom pravu i to bi bio veliki korak u pogrešnom pravcu" poručio je UN komesar za ljudska prava.

I zvaničnik britanskog ministarstva vanjskih poslova Alan Duncan poručio je u utorak da bi međunarodni položaj Turske bio značjano oštećen ukoliko odluče da ponovo uvedu smrtnu kaznu.

U prvih 48 sati nakon pokušaja puča u Turskoj uhapšeno je 6000 ljudi, među njima visokih vojnih zvaničnika, članova visokog sudskog vijeća, sudija Ustvanog suda, kasacionih sudija i tužilaca.

U utorak su hapšenja nastavljena širom zemlje, uhapšeni su i vojnici koji se sumnjiče za pokušaj napada na predsjednika Erdogana, ljudi se otpuštaju s posla u brojnim državnim institucijama a Associated press je objavio da je su državni mediji objavili da je zbog pokušaja puča otpušteno i 1577 dekana univerziteta širom zemlje.