Poljska: Ekshumacija žrtava avionske nesreće

Brat blizanac pokojnog poljskog predsjednika Jaroslaw Kaczynski

Poljsko tužilaštvo saopćilo je kako će ekshumirati ostatke poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i drugih žrtava avionske nesreće iz 2010. kako bi se utvrdilo što je dovelo do pada aviona.

U padu aviona u blizini Smolenska u zapadnoj Rusiji poginulo je 96 ljudi, uključujući i Kaczynskog i njegovu suprugu, kao i šef poljske središnje banke, zapovjednik vojske i nekoliko zastupnika.

Prethodna istraga pokazala je da se radilo o greški pilota, ali sadašnja vlada u kojoj većinu ima stranka Zakona i pravde Jaroslawa Kazcynskog, tvrdi da bi uzrok nesreće mogla biti eksplozija.

Tužilaštvo je istaknulo da su dokumenti iz Rusije koji sadrže obdukcijske nalaze nepotpuni i u nekim slučajevima pogrešni, te da ne pomažu u pojašnjenju uzroka nesreće.

Avion se srušio 10.aprila 2010, u gustoj magli nadomak zračne luke Smolensk.

Odvojeni komisije zrakoplovnih stručnjaka u Poljskoj i Rusiji smatraju da je nesreću prouzročila greška pilota u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Rusija još nije vratila Polsjkoj ključnu dokaze – crnu kutiju i ostatke aviona uz tvrdnju da ih još treba za svoju istragu nesreće.