MMF: Bregzit bi oslabio odnose između članica evrozone

Logo MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio danas da britansko izglasavanje raskida sa Evropskom unijom sledeće nedelje moglo da potisne privredni rast i oslabi odnose koji povezuju članice evrozone.

U novom izveštaju o evrozoni, MMF je upozorio da je 19 članica evrozone već suočeno sa rastućim sumnjama iznutra koje mogu da oslabe njihove odnose, kao i sa tenzijama zbog izbegličke krize i finansijskih poteškoća, prenosi agencija Frans pres.

Glas za istupanje Britanije iz Unije bi mogao da pogorša takav trend, navodi se u izveštaju.

"Potrebne su snažne kolektivne akcije za ublažavanje evroskepticizma i vraćanje poverenja u monetarnu uniju. Glaz za izlazak iz Unije bi mogao da pogorša ove tenzije, doprinoseći dodatnom evroskepticizmu i neizvesnosti", dodaje se u izveštaju Fonda.

Portparol MMF-a Geri Rajs je upozorio da bi britansko izglasavanje raskida sa Evropskom unijom sledeće nedelje zadalo udarac tržištima i otežalo privredni rast.

"Glas za izlazak iz EU bi izazvao produžetak perioda povećane neizvesnosti, volatilnosti na finansijskim tržištima i sporiji rast, pošto bi Velika Britanija morala da pregovara svoje nove odnose sa EU", izjavio je Rajs na konferenciji za novinare, prenosi agencija AFP.

U obraćanju, nedelju dana uoči referenduma o Bregzitu 23. juna, Rajs je naglasio novinarima da on ne "pali signal za uzbunu", već bi to pre "okarakterisao kao da MMF radi svoj posao... na objektivan, nepristrasan način".