Turska će suspendovati sporazum sa EU ako ne bude vizne liberalizacije

Mevlut Čavušoglu, ministar vanjskih poslova Turske

Turska će morati da suspenduje sporazum sa EU o smanjenju migrantskog talasa prema evropskom bloku ukoliko ne bude dogovora o usvajanju bezviznog režima za turske državljane, rekao je u utorak 7. juna, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu.

Ankara je pristala da primi nazad sve migrante koji ilegalno pređu u Grčku u zamjenu za novčanu pomoć i preuzimanje sirijskih izbjeglica u zemlje EU direktno iz Turske.

Čavušoglu je u intervjuu državnoj televiziji Haber rekao da njemačka Vlada mora jasno objaviti da je njen stav u vezi sa masakrom nad Jermenima koji su 1915. godine počinile otomanske snage drugačiji od rezolucije koju je o tom događaju usvojio Bundestag.

Njemački parlament u rezoluciji je prošle sedmice masovna ubistva Jermena u Otomanskom carstvu priznao kao genocid. Stranka kancelarke Angele Merkel podržala je tu rezoluciju

Čavušoglu je u istom intervjuu rekao i da je do normalizacije odnosa sa Izraelom ostalo da se održe jedan ili dva sastanka, i da je važno ukoniti prepreke za dostavljanje humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.

Turski ministar vanjskih poslova takođe je poručio da će Turska snažno podržati moguću operaciju u Iraku za vraćanje Mosula iz ruku militanata "Islamske države" (IDIL- a).

Očekuje se da će iračke snage uz podršku kolicije koju predvode SAD uskoro započeti ofanzivu za varaćanje Mosula iz ruku IDIL-a. Trenutno se vode završene borbe za Faludžu od Bagdada udaljenu na oko 50-tak kilometara.