Kardinal Puljić: Nedopustivi Dodikovi napadi na Komaricu

Kardinal Vinko Puljić

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kritkovao je u nedelju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog poruka upućenih banjalučkom biskupu Franji Komarici, ocenivši da je reč o nedopustivom postupanju političara koji ujedno beži od istine o stradanjima Hrvata na području tog entiteta tokom proteklog rata u BiH.

U izjavi koju je prenela KTA (Katolička tiskovna agencija) kardinal Puljić je uputio zamerke i hrvatskim političarima u BiH koje je upozorio kako nikada nisu na ozbiljan način otvorili pitanje statusa Hrvata u Republici Srpskoj.

"Nedopustive su i za svaku osudu pretnje entitetskog predsednika Dodika i pojedinih drugih predstavnika vlasti biskupu Komarici, poznatom borcu za istinu i ravnopravnost. Umesto da napokon preduzmu neophodne korake za ispravljanje brojnih nepravdi nanesenih slabijima, jasna je želja da se pretnjama utiša jedan od retkih glasova koji se ne miri s potpunim iskorenjivanjem svega što je hrvatsko i katoličko u celom entitetu RS", izjavio je kardinal Puljić.

On je naveo da se u potpunosti pridružuje pozivu biskupa Komarice političarima kako u BiH, odnosno RS, tako i u Hrvatskoj, da bi kako je rekao, napokon počele da se ispravljaju nepravde učinjene Hrvatima u BiH, prenela je agencija Hina.

Predsednik RS Milorad Dodik je ranije ove nedelje pozvao banjalučkog biskupa Franju Komaricu da se ogradi od izjave u kojoj je uporedio Banjaluku s Blajburgom, dodavši da bi, ako se to ne desi, mogla doći u pitanje dalja podrška Vlade RS Katoličkom školskom centru u Banjaluci.

Dodik je ocenio da je svojom izjavom o Banjaluci i Blajburgu biskup Komarica zatvorio vrata saradnji sa institucijama RS i da treba da se izvini.