LGBT populacija među najviše diskrimiranim grupama u Srbiji

Vojvođanska zaštitnica za ljudska prava Aniko Muškinja Hajnrih saopćila je danas da je pripadnici LGBT zajednice medju najdiskriminiranijim grupama, kao i da su u Srbiji i dalje izuzetno visoki homofobija i transfobija.

Kako se navodi u saopćenju, povodom 17. maja, Medjunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, nasilje i diskriminacija su najznačajniji problemi LGBT osoba, iako je došlo do odredjenih pomaka u statusu njihovih ljudskih prava.

"Sva istraživanja potvrdjuju da skoro dve trećine gradjana smatra da je homoseksualnost bolest, više od polovine da je to velika opasnost za društvo, a petina ih poistovećuje s kriminalcima koje treba kažnjavati", saopćila je Aniko Muškinja Hajnrih.

Kako se navodi, u istraživanju provedenom 2015. povećan je postotak gradjana koji ne podržavaju nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, ali i dalje se oko 60posto njih ne slažu sa tim da su homoseksualci grupa kojoj se krše osnovna ljudska prava.

Medjunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obilježava se svake godine 17. maja, kao podsjećanje i opomena da svakome pripadaju ljudska prava bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Njime se obilježava dan kada je 1990. godine Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost kao bolest iz Medjunarodne klasifikacije bolesti.