Kraljica Elizbeta nazvala kineske zvaničnike "nepristojnim"

Kraljica Elizabeta tokom proslave svog rođendana 21. aprila 2016., Vindzor

Britansku kraljicu Elizabetu II snimio je dvorski kamerman u trenutku kada je za kineske zvaničnike rekla da su bili "veoma nepristojni" prema britanskom ambasadoru u Pekingu tokom posjete kineskog predsednika Si Đipinga Londonu, objavio je BBC.

Na snimku koji je objavljen u srijedu, 11. maja, vidi se kako britanska kraljica na svom rođendanskom prijemu u Bakingemskoj palati razgovara sa visokom policijskom zvaničnicom Lusi Dorsi o posjeti kineske delegacije Velikoj Britaniji.

Snimak je iznenadio mnoge jer se kraljica Elizabeta vješto čuvala političkih komentara tokom svoje dugogodišnje vladavine.

Na snimku BBC -ja se vidi kako policijska zvaničnica Lusi Dorsi, koja je bila zadužena za sigurnost tokom posjete delegacije kineskog predsjednika Velikoj Britaniji, kaže kraljici da je posjeta u oktobru bila "vrijeme izazova".

"Kineski zvaničnici bili su veoma nepristojni prema ambasadoru", odgovorila je Elizabeta.

Ovo je drugi "gaf" britanskih zvaničnika u posljednja dva dana. U utorak, 10. maja, objavljen je snimak premijera Dejvida Kameron na kojem govori kraljici kako će lideri "najkorumpiranijih" zemalja na svijetu, Avganistana i Nigerije doputovati ove sedmice u London na samit protiv korupcije.

Anonimni izvor rekao je medijima da Bakingemska palata neće komentarisati kraljičine privatne razgovore, i naveo da je posjeta kineske delegacije Londonu prošla glatko i da su obije strane uspješno sarađivale na njenoj realizaciji.