Oslobođeni sin bivšeg pakistanskog premijera se vraća kući

Oslobođeni Ali Haidar Gilani, u utorak 11. maja, 2016.

Sin bivšeg pakistanskog premijera, Jusufa Reze Gilanija, Ali Haider Gilani koji je poslije tri godine oslobođen iz zatočeništva u Avganistanu, predat je u srijedu, 11. maja, ambasadoru Pakistana u Kabulu.

Gilani u utorak, 10. maja, spašen iz ruku otmičara, helikopterom prebačen u avganistansko Ministarstvo odbrane, gdje ga je dočekao ambasador Abrar Husein, a za Islamabad putuje specijalnim avionom koji je poslala pakistanska vlada.

U avganistanskom ministarstvu, gdje se pojavio s dugom kosom i bradom, on je zahvalio avganistanskim snagama na "njihovom požrtvovanju za nekoga iz druge zemlje", i američkoj vojsci za sklonište, hranu i zdravstvenu njegu koju mu je obezbijedila.

"Sada samo želim da se ponovo sretnem sa svojom porodicom i da se vratim normalnom životu", rekao je Gilani.

Američki ministar odbrane Ashton Carter pohvalio je spasilačku operaciju, nazivajući je "odličnim primjerom snažnog bezbjednosnog i obavještajnog partnerstva avganistanskih i američkih snaga".

Gilani, za koga se vjeruje da je u 30-im godinama, sin je bišeg premijera Jusufa Raze Gilanija, čija je Narodna partija Pakistana predvodila nekoliko velikih ofanziva protiv talibana.

Otet je tokom predizbornog skupa u maju 2013. godine, dva dana prije opštih izbora Pakistanu.

Nakon tri godine zatočeništva u Pakistanu i Avganistanu, Gilani je oslobođen u utorak u zajedničkoj operaciji američke i avganistanske vojske, u provinciji Paktika blizu granice s Pakistanom.

Odmah poslije otmice se posumnjalo da su odgovorni pakistanski talibani koji su otvoreno prijetili tada vladajućoj Narodnoj partiji Pakistana i drugim sekularnim partijama.

Jusuf Raza Gilani, koji je bio premijer Pakistana od 2008. do 2012. godine, rekao je prošle godine da su otmičari zahtijevali oslobađanje nekoliko pripadnika Al Kaide u zamjenu za njegovog sina.